Baas in eigen energie: hoe beheer je de energie van jouw leefruimte

Ik krijg welkeens de vraag of ik kan ondersteunen met het onderhoud van de energie in huis. Mensen voelen zich soms onzeker over de energie in huis en hebben dan een "niet-pluis gevoel". Het gevoel dat de energie in huis hen negatief beïnvloedt.

 

Wat is er nodig om ook thuis Baas te zijn in eigen energie? Ik denk dat je een heleboel zelf kunt doen om je thuis helemaal 'eigen' te houden. Ik deel graag mijn ervaring met jou.

Machteloos, of toch niet?

 

Als kind ben ik jarenlang angstig geweest. In mijn ouderlijk huis voelde het alsof er in iedere ruimte onzichtbare aanwezigen waren. Ik was bang in het donker, durfde niet uit bed te gaan om naar de wc te gaan, was bang voor spiegels. En het vervelendste was dat ik ervan overtuigd was dat ik machteloos stond tegenover eventueel ongewenst energetisch bezoek. Dat veranderde toen ik uit huis ging.

 

Een van de eerste nachten dat ik alleen sliep in de kamer die ik huurde, was er niemand anders in het grote huis aanwezig. Ik stond in mijn keuken en hoorde de houten vloer van mijn kamer kraken, alsof er iemand door de kamer heen liep. Ik kreeg het warm, wat moest ik doen als er ineens een dief in mijn huis stond? Tegelijk voelde ik: wacht eens even, dit is mijn huis! Dief of niet, geest of ander onzichtbare entiteit, het maakt niet uit. Dit is MIJN huis. Ik pakte een mes en stapte door de deuropening mijn kamer in. Er was niets te zien, maar veel te voelen. Ik klapte resoluut mijn grote ramen open en zei: "Hier is de uitgang. Dit is MIJN huis, MIJN plek, MIJN ruimte. Ik heb je niet uitgenodigd, dus je mag gaan."

 

Ik ben de baas in mijn huis!

 

Ik verraste mezelf. Ik was vroeger nooit zo stoer geweest. Maar het was zo duidelijk als wat. Ik duld heen ongenode gasten, met of zonder lichaam. En ik ben de baas in mijn huis. Deze heftige avond was het einde van mijn nachtelijke angsten en ik leerde mezelf de les dat ik altijd sterker ben op mijn eigen terrein dan ieder ander die er binnenkomt.

  

Soms heeft het wat heel wat voeten in de aarde voordat je jezelf als eigenaar van je eigen lichaam, ruimte en leven kun ervaren en erkennen. Het kan zijn dat je overtuigingen hebt over jouw eigen kracht of het mogen hebben van grenzen, voortkomend uit jouw ervaring en opvoeding. Vooral voor veelvoelers of HSP kan het lastig zijn om duidelijk grenzen aan te geven. Ik kom weleens mijn eigen oordeel tegen over mijn ietwat territoriale gedrag. Ik weet echter uit ervaring dat ik veel krachtiger ben als ik mijn fysieke ruimte beschouw als mijn huis, thuis, tempel en de ontmoetingsplek voor hen die ik met liefde uitnodig om mij en mijn vriend te vergezellen.